مقاله

اجرای سیستم اطفا حریق| ۰تا ۱۰۰ اجرای تخصصی

اجرای سیستم اطفا حریق| ۰تا ۱۰۰ اجرای تخصصی

۱۴۰۴/۰۲/۱۶

اجرای سیستم اطفا حریق در مکان‌های گوناگون از جمله اتاق‌های سرور، مراکز داده، مخازن آثار هنری، پست‌های برق، مراکز تولیدی با دستگاه‌های الکتریکی و کاربردهای مشابه انجام می‌شود. چنین مراکزی، تجهیزات و لوازم گران‌قیمت و حساس دارند و حفظ امنیت آن‌ها بسیار مهم است. در این فضاها، سیستم‌های اطفا حریق باید بدون آسیب رساندن به تجهیزات، آتش را خاموش کرده و به‌سرعت شرایط ایمنی را ایجاد کنند. برای پیشگیری و کنترل آتش‌سوزی در چنین مکان‌هایی، باید از بهترین تجهیزات ایمنی استفاده شود. البته ناگفته نماند رعایت صحیح اصول ایمنی و اجرای سیستم اطفا حریق، در هر ساختمان دیگری اعم از تجاری و مسکونی نیز اهمیت دارد.

اگر در حال طراحی یا تجهیز یک فضای حساس، صنعتی یا تجاری هستید و به دنبال اجرای سیستم اطفا حریق به‌صورت تخصصی و مطابق با استانداردهای روز دنیا می‌گردید، همین حالا می‌توانید با مشاوران ما در ساتل صنعت تماس بگیرید. ما از ارزیابی اولیه تا نصب نهایی در کنار شما خواهیم بود.

انواع مختلف سیستم اطفا حریق کدام‌اند؟

انواع مختلف سیستم اطفا حریق کدام‌اند؟

پیش از آن که با نحوه اجرای سیستم اطفا حریق آشنا شوید، بهتر است انواع آن را بشناسید. به‌طورکلی پنج نوع از این سیستم وجود دارد که هر یک بر اساس فضای مورد نیاز برای حفاظت، دارای مزایا و ویژگی‌های خاص هستند:

سیستم‌های گازی

سیستم‌های اطفا حریق گازی، گاز نیتروژن را که تحت ‌فشار قرار گرفته‌ و به صورت مایع درآمده، ذخیره می‌کنند. این مایعات، حاوی یک عامل شیمیایی به نام (FM200) هستند که با سرعت زیادی آزاد شده و بلافاصله شعله‌های آتش را خاموش می‌کنند. در این سیستم‌ از هیچ آبی استفاده نمی‌شود. به همین دلیل برای فضا‌هایی که در آن‌ها تعداد زیادی تجهیزات الکتریکی وجود دارد، مانند اتاق‌های سرور، مورد استفاده قرار می‌گیرند. نگهداری و حمل‌ونقل این سیستم‌ها نیز بسیار آسان‌ است. زیرا در ابتدا عامل گازی به‌صورت مایع متراکم شده و در سیلندرهای جمع‌وجور ذخیره می‌گردد و هیچ خطری برای محیط ندارد.

سیستم‌های فوم شیمیایی مرطوب برای آشپزخانه‌ها

سیستم‌های فوم شیمیایی با انتشار سریع و مستقیم یک عامل فوم شیمیایی مبتنی بر آب، در یک منطقه کوچک و موضعی کاربرد دارند (مانند فوم کپسول آتش نشانی). این سیستم‌ها درواقع مخصوص خاموش کردن آتش‌سوزی در آشپزخانه‌ها طراحی شده‌اند. آن‌ها معمولاً زیر سایبان اجاق‌گازها نصب شده و ازطریق یک سوئیچ دستی یا اتصال حرارتی به یک سیم که هنگام قرار گرفتن در معرض گرما پاره می‌شود، شروع به کار می‌کنند. (مقاله مرتبط: راهنمای خرید کپسول آتش نشانی)

سیستم‌های مه آب

این نوع سیستم‌ها راه‌حلی مناسب برای خاموش کردن و مهار آتش‌سوزی در فضاهایی هستند که دسترسی به آب ندارند. روش کار آن با تولید قطراتی که بسیار کوچک‌تر از سیستم‌های اسپرینکلر معمولی است، آغاز می‌گردد. منظور از اسپرینکلر، سیستم اطفا حریق سنتی است که به وسیله پاشیدن آب، در لحظه آتش را مهار می‌کند. با این کار، لایه‌ای از بخار در فضا ایجاد شده که باعث نرسیدن اکسیژن به آتش و جلوگیری از انتشار آن خواهد شد؛ بنابراین دمای محیط آتش گرفته به‌سرعت کاهش پیدا می‌کند. سیستم‌های مه آب، نسبت به اسپرینکلرهای سنتی از آب بسیار کم‌تری استفاده می‌کنند. به همین دلیل اغلب افراد آن‌ها را یک روش پایدارتر برای مهار آتش‌سوزی در نظر می‌گیرند.

سیستم‌های فوم دِلو

سیستم‌های فوم دلو به‌عنوان یکی از مؤثرترین ابزارها برای کنترل گسترش آتش، در محیط‌هایی که حاوی مایعات قابل‌ اشتعال هستند، استفاده می‌شوند. آن‌ها معمولاً در پالایشگاه‌ها، آشیانه‌های هواپیما و انبارهای صنعتی نصب می‌گردند. زیرا در این نوع محیط‌ها ممکن است آتش‌ با سرعت فوق‌العاده‌ای شتاب بگیرد.

این سیستم‌ها کمی شبیه به کپسول‌های آتش‌نشانی معمولی که همه ما بارها دیده‌ایم هستند. آن‌ها برای خنک کردن و کنترل سریع مایعات قابل اشتعالی که در حال سوختن هستند، از مخلوط کف و آب استفاده می‌کنند. غلظت کف یک لایه ضخیم ایجاد می‌کند که مانع رسیدن اکسیژن به آتش خواهد شد. در نتیجه از آزاد شدن گازهای قابل‌اشتعال جلوگیری شده و آتش به طور مؤثری خاموش می‌شود.

لوله‌های تشخیص حرارت پنوماتیک

لوله‌های تشخیص حرارت پنوماتیک، قابلیت مهار آتش‌سوزی‌ در مراحل اولیه را دارند. این لوله‌ها بسیار شبیه به کپسول‌های آتش‌نشانی طراحی شده‌اند و فشرده‌ترین و متحرک‌ترین نوع سیستم‌های اطفا حریق به شمار می‌روند. آن‌ها برای مقابله با آتش‌سوزی در کمدها و کابینت‌ها، قایق‌ها و انواع وسایل نقلیه مناسب هستند.

لوله‌های تشخیص حرارت پنوماتیک دو جزء اصلی دارند: یک لوله و یک شیر. لوله که در اطراف منبع بالقوه آتش نصب می‌گردد. این لوله‌ها با رسیدن به یک دمای خاص، از طریق شیر و به‌صورت مستقیم، یک عامل سرکوبگر را به سمت شعله‌های آتش می‌فرستند و آتش را مهار می‌کنند. بااین‌حال، این سیستم برای خاموش کردن آتش‌سوزی‌های بزرگ و فضاهایی با سقف بلند مناسب نیست.

روش اجرای سیستم اطفا حریق چگونه است؟

روش اجرای سیستم اطفا حریق چگونه است؟

انتخاب نوع سیستم اطفا حریق فقط آغاز مسیر است؛ اجرای صحیح و مهندسی‌شده آن، مهم‌ترین بخش کار محسوب می‌شود. با استفاده از خدمات تخصصی اجرای سیستم اطفا حریق ساتل صنعت، می‌توانید از ایمنی محیط و عملکرد دقیق تجهیزات خود اطمینان حاصل کنید. همین حالا برای مشاوره تخصصی اقدام کنید. همچنین، برای اخذ تاییدیه آتش نشانی هم در کنار شما هستیم. پیش از آن بیایید مراحل اجرای سیستم اطفا حریق را با هم بررسی کنیم.

۱- ارزیابی مقدماتی

در آغاز اجرای سیستم اطفا حریق، نخستین کاری که باید انجام دهید این است که ارزیابی کاملی از ملک خود داشته باشید.

به نقل از سایت srjpipingindia این امر مستلزم تجزیه‌وتحلیل خطرات احتمالی آتش‌سوزی در مناطق پرخطر است؛

بنابراین باید در کل ساختمان مورد نظر قدم بزنید و تمام نقاطی را که احتمال آتش‌سوزی در آن‌ها بیشتر است، یادداشت کنید. به منابع قابل احتراق مانند تجهیزات الکتریکی، سیستم‌های گرمایشی و مواد قابل‌اشتعال توجه کنید. (مقاله مرتبط: انتخاب سیستم اعلام حریق ساختمان مسکونی)

۲- طراحی و برنامه‌ریزی

در دومین مرحله از اجرای سیستم‌ اطفا حریق باید با مهندسان دارای مجوز حفاظت در برابر آتش همکاری کنید. به‌این‌ترتیب پس از ارزیابی، این امکان را خواهید داشت که یک طراحی سیستم اطفا حریق سفارشی برای خود تهیه کنید. توصیه می‌کنیم برای اطمینان بیشتر، در این مرحله محل قرارگیری تجهیزات اطفا حریق مانند آب‌پاش‌ها، آشکارسازها، آلارم‌ها و کپسول‌های آتش‌نشانی را نیز تعیین کنید.

۳- اخذ مجوز و رعایت مقررات

اطمینان از رعایت قوانین ساخت‌وساز نیز از استانداردهای ایمنی در برابر آتش به شمار می‌رود؛ بنابراین شما باید قبل از اینکه نصب را شروع کنید، مجوزها و تأییدیه‌های لازم را از مقامات محلی اخذ نمایید.

۴- نصب قطعات

در این مرحله از اجرای سیستم اطفا حریق، باید دتکتورهای آتش، آلارم‌های دود و حسگرهای گرما را در مکان‌های استراتژیک در سراسر ساختمان یا محیط مورد نظر خود نصب کنید. با نصب پنل کنترل اصلی سیستم اطفا حریق در یک اتاق یا ساختمان، می‌توانید طبق طراحی مهندسی نصب لوله‌ها، شیرها و نازل‌ها را آغاز نمایید. (مقاله مرتبط: راهنمای خرید دتکتور حریق)

۵- سیم‌کشی و اتصالات الکتریکی

در این مرحله باید سیستم اعلام حریق را به پنل کنترل اصلی متصل کنید و از صحت اتصالات سیم‌کشی مطمئن شوید. برای این کار باید عملکرد تمام اجزای الکتریکی ازجمله آلارم‌ها، چراغ‌های چشمک‌زن و اعلام‌کننده‌ها را آزمایش کنید. (مقاله مرتبط: راهنمای خرید سیستم اعلام حریق)

۶- یکپارچه‌سازی و آزمایش

اگر نیاز است سیستم اطفا حریق را با سایر سیستم‌های ساختمان مانند سیستم‌ تهویه‌مطبوع یا سیستم امنیتی ادغام کنید. تمام این آزمایش‌ها، برای تأیید عملکرد و کارایی صحیح سیستم صورت می‌گیرند. علاوه بر این، برای اطمینان از تشخیص به‌موقع و فعال‌سازی اقدامات سرکوبگر، بهتر است آزمایش‌های شبیه‌سازی را نیز انجام دهید.

۷- آموزش و مستندسازی

پیشنهاد می‌کنیم به ساکنان ساختمان در مورد اقدامات ایمنی در برابر آتش‌سوزی، مسیرهای تخلیه و نحوه کار با تجهیزات اطفا حریق آموزش‌های لازم را ارائه دهید. همچنین بهتر است تمام مراحل نصب، مشخصات تجهیزات، نتایج آزمایش‌ها و برنامه‌های نگهداری را نیز برای مراجعات بعدی مستند کنید.

۸- بازرسی نهایی و صدور گواهینامه

برای اطمینان از رعایت مقررات و استانداردها، یک جلسه بازرسی نهایی با مقامات ذی‌صلاح ترتیب دهید. پس از پایان بازرسی، در صورت موفقیت‌آمیز بودن بازرسی که نشان‌دهنده نصب و عملکرد صحیح سیستم است، گواهینامه انطباق را دریافت خواهید کرد.

اجرای سیستم‌ اطفا حریق

اجرای سیستم‌ اطفا حریق

اجرای سیستم اطفا حریق فرایندی پیچیده اما حیاتی برای ایمنی هر ساختمان است. برای اینکه خیالتان از هر نظر راحت باشد، اجرای این سیستم‌ها را به افراد با تجربه و حرفه‌ای بسپارید. تیم ساتل صنعت آماده است تا با ارائه مشاوره تخصصی و اجرای اصولی، امنیت ساختمان شما را در برابر خطر آتش تضمین کند. کافی است همین حالا با ما تماس بگیرید تا در کوتاه‌ترین زمان با شما هماهنگ شویم.

سؤالات متداول

  1. چه عواملی نوع سیستم اطفا حریق مورد نیاز برای مکان مورد نظر را تعیین می‌کنند؟
    عواملی مانند تعداد ساکنان ساختمان، اندازه، طراحی، میزان خطرات آتش‌سوزی و الزامات قانونی، در انتخاب سیستم اطفا حریق مناسب تأثیر می‌گذارند.
  2. چه آموزش‌هایی برای ساکنان ساختمان در مورد سیستم‌های اطفا حریق ضرورت دارند؟
    ساکنان باید درباره رویه‌های ایمنی در برابر آتش‌سوزی، مسیرهای تخلیه و نحوه کار با تجهیزات اطفا حریق آموزش‌های لازم را ببینند. جلسات آموزشی نیز باید به طور منظم برگزار شوند تا در صورت بروز آتش‌سوزی، آمادگی افراد کاملاً تضمین شود.
  3. اجرای سیستم اطفا حریق طبق چه مراحلی صورت می‌گیرد؟
    این مراحل به ترتیب شامل ارزیابی مقدماتی، طراحی و برنامه‌ریزی، اخذ مجوز و رعایت مقررات، نصب قطعات، سیم‌کشی و اتصالات الکتریکی، یکپارچه‌سازی و آزمایش، آموزش و مستندسازی و در نهایت بازرسی پایانی و صدور گواهینامه می‌شوند.