مقاله


اجرای سیستم اعلام حریق| مراحل، استانداردها و قیمت
برای ایمنی خود و عزیزانتان هیچگاه منتظر وقوع آتشسوزی نمانید تا اهمیت آمادگی برای این حادثه را به شما یادآوری کند! شما باید همین امروز روی یک سیستم اعلام حریق قوی سرمایهگذاری کنید. فرقی نمیکند صاحبخانه باشید یا مدیر کسبوکار و تأسیسات، به هر حال رعایت اصول اولیه اجرا و نگهداری این سیستمها، تفاوت قابلتوجهی در امنیت محل زندگی یا کار شما ایجاد خواهد کرد. نصب و اجرای سیستم اعلام حریق، هسته اصلی برنامهریزی شما برای حفظ ایمنی خود و اطرافیانتان به شمار میرود.
اما سؤال اینجاست که چه باید بکنیم تا اجرای سیستم بهطور اصولی انجام شود؟ اگر به دنبال یک راهنمای خرید سیستم اعلام حریق و نصب اصولی و استاندارد برای ساختمان خود هستید، اکنون بهترین زمان برای اقدام است. مشاوران فنی ساتل صنعت آمادهاند تا با بررسی دقیق نیازهای ساختمانی شما، اجرای اصولی و استاندارد این سیستم را از صفر تا صد برایتان برنامهریزی و پیادهسازی کنند.
مراحل اجرای سیستم اعلام حریق
سیستم اعلام حریق به مجموعهای از سیستمهای تعبیه شده میگویند که در مواقع آتشسوزی سریعترین اقدام ممکن را برای آگاهی ساکنین انجام میدهد. هشدارهای این سیستم به صورت دیداری و شنیداری هستند و باعث میشوند تا در اسرع وقت ساختمان دچار آتشسوزی، تخلیه شود. مراحل اجرای سیستم اعلام حریق را بهطور کامل نشان میدهند:
۱- طرح خود را برنامهریزی کنید
نخستین گام برای اجرای سیستم اعلام حریق، چیدمان آن است. برای این کار شما باید تصمیم بگیرید که بهترین محلها برای نصب دتکتورهای دود، دستگاههای اعلان و ایستگاههای اعلام حریق دستی کجا قرار دارند.
۲- برق ساختمان را قطع کنید
قبل از اینکه کار سیمکشی را آغاز کنید، باید از قطعی تمام برقها مطمئن شوید تا از بروز هرگونه خطر الکتریکی جلوگیری گردد. این کار یک اقدام احتیاطی و مهم است که از جان و خرابی تجهیزات شما حفاظت میکند.
۳- کنترل پنل را نصب کنید
به نقل از سایت oliverfps پنل کنترل که اغلب بهعنوان مغز سیستم شناخته میشود، سیگنالها را از دتکتورها دریافت کرده، زنگ خطر را فعال میکند و سپس وضعیت و محل آتشسوزی احتمالی را به اطلاع میرساند.
برای نصب کنترل پنل، باید یک مکان مرکزی، نزدیک منبع برق انتخاب کنید. سپس طبق دستورالعمل سازنده، پنل را طوری نصب کنید که مطمئن باشید در صورت خرابی، برای تعمیر و نگهداری بهراحتی قابلدسترس خواهد بود.
۴- سیمکشی را اجرا کنید
برای اتصال تمام اجزا به مغز سیستم، با استفاده از یک کابل اعلام حریق ۱۸ اینچ، سیمکشی را از پنل کنترل تا هر دستگاه آشکارساز دود یا لوازم جانبی دیگر انجام دهید. دقت کنید که مسیر سیمکشی منظم، بدون خمیدگی یا پیچخوردگیهای تیز باشد که در انتقال سیگنالها تأثیر منفی نگذارند. حالا بسته به نوع سیستم خود باید دتکتورها را بهصورت حلقهای یا موازی متصل کنید.
۵- دتکتورها را نصب کنید
سیمکشی را به آشکارسازها وصل کرده و حتماً قطبیت مشخص شده در پشت دستگاهها را رعایت کنید. سپس از رابطهای سیمی برای محکم کردن اتصالات استفاده کنید. بهتر است برای عایقبندی بیشتر، آنها را با نوار الکتریکی نیز بپیچید تا خیالتان راحتتر شود.
۶- ایستگاههای کشش دستی را نصب کنید
ایستگاههای کشش دستی یا همان نقاط اعلام حریق دستی، باید نزدیک خروجیها و در فضاهای مشترک که بهراحتی قابل دسترس و در معرض دید قرار دارند، نصب شوند. سپس باید از همان روش سیمکشی برای آشکارسازها نیز استفاده کنید و از اتصال پنل کنترل اعلام حریق مطمئن شوید.
۷- دستگاههای اعلان را نصب کنید
دستگاههای اعلان یا آژیر را در مکانهایی از ساختمان قرار دهید که صدای آنها بهخوبی قابل شنیدن باشد. حالا این دستگاهها را با استفاده از همان کابل اعلام حریق به پنل کنترل متصل کنید.
۸- سیستم را آزمایش کنید
پس از اینکه سیمکشی اجزا را تمام کردید، نوبت وصل کردن برق میرسد. حالا سیستم اعلام حریق را با فشار دادن دکمه تست که روی پنل قرار دارد، آزمایش کنید. برای بررسی سطح ولتاژ و اطمینان از عملکرد صحیح همه چیز، از یک مولتیمتر استفاده کنید. با فعال کردن دتکتورهای تصادفی و ایستگاههای کشش دستی، باید یکسری آزمایشها نیز انجام دهید تا از عملکرد صحیح تشخیص، اعلان و هشدار مطمئن شوید.
۹- بازرسی نهایی را انجام دهید
اجرای سیستم اعلام حریق تاثیر مستقیم روی حفظ جان شما و عزیزانتان دارد. پس اطمینان از عملکرد صحیح آن بسیار مهم است. پس از انجام آزمایش، یک بررسی نهایی از اجرای سیستم اعلام حریق خود انجام دهید. برای این کار بهتر است از یک چکلیست برای تأیید ایمن بودن تمام سیمکشیها، نصب صحیح قطعات و دستگاهها و عدم وجود اتصالات شل استفاده کنید.
پیروی از این مراحل تخصصی، تنها در صورتی کارآمد خواهد بود که اجرای سیستم اعلام حریق توسط تیمی مجرب و آشنا با استانداردهای بینالمللی انجام شود. تیم ساتل صنعت با تجربه نصب در دهها پروژه مسکونی، صنعتی و اداری، این اطمینان را به شما میدهد که اجرای سیستم اعلام حریق بدون خطا و با دقت کامل صورت گیرد. برای اطلاعات بیشتر درباره اجرای سیستم اعلام حریق یا اخذ تاییدیه آتش نشانی کافی است با ما تماس بگیرید.
استانداردهای اجرای سیستم اعلام حریق
این استانداردها، نصب انواع مختلف تجهیزات و اجزای مختلف سیستم اعلام حریق را بررسی میکنند. باتوجه به این الزامات، میتوانید درمورد امنیت یک محیط مسکونی یا تجاری و… مطمئن شوید.
انتخاب دتکتور دود مطابق استاندارد
یکی از بخشهای اصلی سیستم اعلام حریق، دتکتور دود است. دو نوع دتکتور دود وجود دارد: یونیزاسیون و فوتوالکتریک. دتکتور دود یونیزاسیون معمولاً نسبت به آتشهای شعلهور حساسیت بیشتری نشان میدهد. درحالیکه دتکتور دود فوتوالکتریک، عموماً نسبت به آتشهای دودزا واکنش بیشتری دارد. برای بهترین عملکرد، بهتر است از هر دو نوع یا دتکتورهای ترکیبی یونیزاسیون – فوتوالکتریک، استفاده کنید. این نوع دتکتورها که با نام دتکتور دود با حسگر دوگانه شناخته میشوند، عملکرد بهتری را به شما ارائه میدهند.
تعویض باتری دتکتور مطابق استاندارد
دتکتورهای دود با باتریهای غیرقابلتعویض ۱۰ ساله تجهیز میشوند و تا ۱۰ سال کار میکنند. اگر دستگاه با صدای جیرجیر هشدار داد که باتری ضعیف است، فوراً کل سیستم دتکتور دود را تعویض کنید. سیستمهایی که با انواع دیگر باتری طراحی شدهاند، حداقل سالی یکبار به تعویض باتری نیاز دارند.
هنگام تعویض باتری، لیست باتریهای پیشنهادشده که توسط سازنده در پشت دستگاه یا در دفترچه نوشته شدهاند را چک کنید و همان مدل باتری را تهیه نمایید. زیرا درصورت استفاده از انواع دیگر، ممکن است دتکتور دود عملکرد درستی از خود نشان ندهد.
اتصال همه دتکتورها به یکدیگر
برای اینکه دتکتورها بهترین محافظت را داشته باشند، باید همه آنها را به هم متصل کنید. در دتکتورهای متصل به یکدیگر، با به صدا درآمدن یکی از آنها، همه به صدا درمیآیند. اتصال داخلی با استفاده از سیمکشی یا فناوریهای بیسیم انجامپذیر است. توجه کنید که هنگام نصب دتکتور دود متصل به یکدیگر، همه آنها از یک نوع باشند. اگر دتکتورها با هم سازگاری نداشته باشند، ممکن است سیگنال یا اتصال سیمی را بهدرستی دریافت نکنند و به صدا در نیایند. سایر استانداردهای اجرای سیستم اعلام حریق عبارتند از:
- دتکتورهای دود را نزدیک پنجرهها، درها و کانالها نصب نکنید؛ زیرا این مکانها بهعلت جریان متداول هوا، منجر به ایجاد اختلال در عملکرد آنها میشوند.
- از رنگ کردن دتکتورها بهشدت اجتناب کنید. انواع رنگ، برچسب یا سایر تزیینات، مانع درست کار کردن تجهیزات خواهند شد.
- دستورالعملهای سازنده را برای بررسی مجدد نگه دارید.
- دتکتورهای دود باید طبق دستورالعمل سازنده نگهداری شوند.
- حداقل ماهی یکبار با استفاده از «دکمه تست» دتکتورهای دود را آزمایش کنید تا از سالم بودن آنها مطمئن شوید.
- از اینکه همه افراد خانه صدای آژیر دود را میفهمند، اطمینان حاصل کنید. همچنین همه باید بدانند که هنگام به صدا در آمدن آژیر چه واکنشی باید از خود نشان دهند.
- برای درست کار کردن سیستم اعلام حریق، از دستورالعملهای تمیز کردن که در دفترچه سازنده ارائه شده استفاده کنید. در صورت در دسترس نبودن دفترچه نیز از دستورالعملهای موجود در اینترنت کمک بگیرید.
قیمت اجرای سیستم اعلام حریق چقدر است؟
هزینه اجرای سیستم اعلام حریق به عوامل مختلفی از جمله نوع سیستم مورد نیاز، تعداد سنسورها، اندازه محل موردنظر و عناصر تشخیصدهنده درون سیستم بستگی دارد.
- نوع سیستم اعلام حریق: هر ساختمانی نیازهای متفاوتی برای انتخاب سیستم اعلام حریق دارد. برخی افراد ممکن است به دنبال یک دتکتور آتش فوتوالکتریک ساده باشند؛ اما برخی دیگر یک دتکتور دود وایفای با چراغ فرار نیاز داشته باشند. اگر سیستم اعلام حریق موردنظر شما پیچیدهتر است و به مهارتهای فنی پیشرفته نیاز دارد، هزینههای نصب آن نیز بالاتر خواهد بود. (مقاله مرتبط: انتخاب سیستم اعلام حریق ساختمان مسکونی)
- مساحت یا اندازه ساختمان: اندازه محل زندگی یا شغل شما تعداد آلارمهای آتشنشانی که نیاز دارید را تعیین میکند. هر چقدر به آلارمهای بیشتری نیاز داشته باشید، هزینه نصب و اجرای آن نیز بیشتر خواهد شد.
- سهولت دسترسی: اگر دسترسی به برق مرکزی ساختمان شما چالشبرانگیز باشد، سیمکشی هزینه بیشتری دارد. همچنین درصورتیکه عبور کابلها از بالای سقف دشوار باشد، باید برای قرار دادن آنها در موقعیت مناسب، هزینه اضافی بپردازید.
- فرکانس نظارت: سیستم اعلام حریق ۲۴ ساعت شبانهروز و هفت روز هفته توسط ارائهدهنده خدمات آتشنشانی تحت نظارت است و درصورت بروز هرگونه شرایط اضطراری، بلافاصله با نزدیکترین تیم آتشنشانی وارد عمل میشوند. به این ترتیب از بروز خسارت بیشتر تا حد زیادی پیشگیری خواهد شد. این نوع سیستم مسلما هزینه بیشتری نیز دارد.
- سازنده اعلام حریق: قیمت سیستمهای اعلام حریق دستی یا اتوماتیک بستگی به سازنده آنها دارد. برخی از تولیدکنندگان برای اطمینان از نصب سیستم اعلام حریق طبق دستورالعملها، انجام این کار را توسط نصابهای خود الزامی میدانند. اما برخی دیگر نصب را از خدمات خود حذف کرده و آن را به صاحبخانه یا شخص ثالث واگذار میکنند.
اجرای سیستم اعلام حریق
اجرای اصولی سیستم اعلام حریق، تنها یک الزام قانونی نیست، بلکه سرمایهگذاری حیاتی برای محافظت از جان و مال شماست. اگر تصمیم دارید اجرای سیستم اعلام حریق را با کمترین خطا، مطابق استاندارد و با هزینه منطقی انجام دهید، همین حالا با مشاوران ما تماس بگیرید تا راهنمایی کامل دریافت کنید و پروژه خود را ایمن آغاز کنید.
سؤالات متداول
- مراحل اجرای سیستم اعلام حریق چیست؟
مراحل نصب این سیستم به ترتیب شامل برنامهریزی طرح، قطع کردن برق، نصب کنترل پنل، اجرای سیمکشی، نصب آشکارسازها، نصب ایستگاههای کشش دستی و دستگاههای اعلان، آزمایش سیستم و در نهایت بازرسی نهایی است. - سیستم اعلام حریق هر چند وقت یکبار باید آزمایش شود؟
سیستمهای اعلام حریق پس از نصب و اجرا باید بهصورت مداوم هفتگی یا ماهانه مورد بررسی قرار گیرند تا صحت عملکرد اولیه آنها آزمایش شود. - نصب یک سیستم اعلام حریق چقدر زمان میبرد؟
زمان نصب یک سیستم اعلام حریق باتوجهبه اندازه و طراحی ساختمان تعیین میگردد؛ برای مثال ممکن است نصب سیستمهای ساده چند ساعت و نصب سیستمهای بزرگتر چند هفته یا چند ماه به طول بینجامد.