مقاله


راهنمای خرید دتکتور حریق| بررسی انواع، کاربرد و قیمت
آتشسوزی یکی از اتفاقاتی است که هر ساله باعث آسیب و خسارات جانی و مالی زیادی میشود. صنایع مختلفی که در تولید، پردازش، ذخیرهسازی یا حملونقل مواد فعالیت میکنند یا مراکز تجاری، منازل مسکونی و… برای ایمنی به سیستمهای نظارت و کنترل آتش نیاز دارند. دتکتور حریق یا آشکارساز آتش، یک جزء حیاتی برای هر ساختمانی است. این دستگاه از حسگرهای نوری برای تشخیص آتش استفاده میکند. در مقاله راهنمای خرید دتکتور شما میتوانید با اجزا، انواع، کاربردها و عوامل مؤثر بر قیمت این دستگاه کاربردی و مهم آشنا شوید. باتوجه به مواردی که در ادامه این مطلب از ساتل صنعت ذکر میکنیم، شما یک لیست جامع از نکات مهم برای خرید محصول مورد نظر خود را خواهید داشت.
دتکتور اعلام حریق چیست و چه اجزایی دارد؟
سنسور آشکارساز آتش یک حسگر فوتوالکتریک است که سیگنال شدت تشعشع شعله را به سیگنال ولتاژ مربوطه تبدیل میکند. درواقع حسگرهای موجود در دتکتور اعلام حریق، تشعشع ارسال شده توسط شعله را دریافت میکنند. این سیگنال، بعد از آن در یک میکروکامپیوتر تراشه پردازش شده و به خروجی تبدیل میشود. بااینحال، برای فعال شدن دستگاه منابع نور نیز اهمیت دارند که به انتشار نور در امواج مادونقرمز و ماورایبنفش کمک میکنند. یک سیستم دتکتور اعلام حریق از اجزای گوناگونی تشکیل شده است که نحوه کار آن را تضمین میکنند. اجزای اصلی این دستگاه شامل موارد زیر است:
- مدارهای آشکارساز فوتوالکتریک
- مدارهای تهویه سیگنال
- سیستمهای ریزپردازنده
- مدارهای ورودی/خروجی
با انواع دتکتور آشنا شوید
شما میتوانید دتکتور دود جداگانه، دتکتور مونوکسید کربن و دتکتورهای ترکیبی دود و مونوکسید کربن را در اشکال هوشمند (متصل به اینترنت) و غیرهوشمند در بازار پیدا کنید. در این قسمت از راهنمای خرید دتکتور اعلام حریق، با ویژگیهای انواع این دستگاه آشنا میشوید.
۱- دتکتورهای دود
در راهنمای خرید دتکتور مهم است که بدانید آتشسوزی اشکال متفاوتی دارد. برخی اوقات آتش شعلهور میشود و گاهی مواقع نیز دود زیاد تولید میکند. نوع سنسوری که در یک دتکتور دود استفاده میشود، آتشی که دود فراوان دارد را بهتر تشخیص میدهد. دتکتورهایی با انواع سنسورها (دتکتورهای دو سنسور یا چندمعیاره) اغلب در هشدار دادن به آتشسوزی شعلهور و دود کننده بهتر عمل میکنند. انواع دتکتورهای دود عبارتاند از:
دتکتورهای دود یونیزاسیون
این نوع دتکتورها در تشخیص ذرات کوچک معمولی آتشسوزیهای سریع و بدون دود بهترین عملکرد را دارند. اما برای تشخیص آتشهای دودزا ضعیف هستند. فضاهایی مانند اتاقخوابها، راهروها و فضاهای باز در ساختمان، بهترین مکانها برای نصب این دتکتورها به شمار میروند. نکته مهم این است که واحدهای یونیزاسیون، مستعد هشدارهای کاذب ناشی از سوختگی مواد غذایی و بخار هستند. یعنی ممکن است در اثر سوختن غذا، بخار آب یا اتفاقات از این قبیل آلارم بدهند؛ بنابراین نباید آنها را در نزدیکی آشپزخانه یا حمام نصب کنید.
دتکتورهای دود فوتوالکتریک
بر اساس راهنمای خرید دتکتور، دتکتورهای اعلام حریق فوتوالکتریک برخلاف نوع قبلی، در تشخیص ذرات بزرگ و معمولی آتشهای دودزا کاربرد دارند. این دتکتورها کمتر در معرض هشدارهای کاذب ناشی از سوختگی مواد غذایی، بخار آب یا جریان هوا هستند؛ بنابراین برای نصب در اطراف آشپزخانه گزینه مناسبتری به شمار میروند.
دتکتورهای دود با دو سنسور
این نوع دتکتور دود، فناوری یونیزاسیون و فوتوالکتریک را برای تشخیص آتشسوزی شعلهور بدون دود و دودزا با یکدیگر ترکیب میکند. از مزایای آن میتوان به حفظ ایمنی بیشتر اشاره کرد. همچنین این دستگاهها دردسر نصب دو دتکتور دود مجزا در فضاهای مختلف را ندارند.
دتکتورهای دود چندمعیاره
دتکتورهای دود چندمعیاره به انواع حسگرها و الگوریتمها برای تشخیص بهتر بین آتشهای شعلهور یا دود کننده و دود پختوپز مجهز هستند. به همین دلیل آنها هشدارهای مزاحم و کاذب را کاهش میدهند. این نوع آشکارساز آتش، منعکسکننده آخرین استانداردهای صنعت در تولید این دستگاهها است و ایمنی و راحتی بیشتری را برای شما به ارمغان میآورد.
۲- دتکتورهای مونوکسید کربن
آشکارسازهای مونوکسید کربن از حسگرهایی برای تشخیص وجود مونوکسید کربن در خانه شما استفاده میکنند. برخی از مدلها، مجهز به نمایشگرهای دیجیتال یا اعلانهای صوتی هستند تا میزان CO را که شناسایی میکنند به شما اعلام کنند. برخی دیگر از مدلها نیز یک ویژگی حافظه اوج را ارائه میکنند که بالاترین میزان این گاز را به ثبت میرساند. به کمک این ویژگی، در زمانی که خارج از خانه هستید، میفهمید در خانه مشکلی وجود دارد یا خیر. در این راهنمای خرید دتکتور، لازم به ذکر است که دتکتورهای مونوکسید کربن، دود یا گازهای انفجاری مانند گاز طبیعی، پروپان و متان را تشخیص نمیدهند.
۳- دتکتورهای ترکیبی دود و مونوکسید کربن
دتکتورهای ترکیبی، قابلیت تشخیص دود و مونوکسید کربن را به شما ارائه میدهند. این دستگاهها بر اساس نوع فناوری تشخیص دود، متفاوت هستند. از این نوع دتکتور، هم مدل معمولی (به اینترنت متصل نمیشود) و هم مدل هوشمند در دسترس است.
دتکتورهای ترکیبی هوشمند، قابلیتهای زیادی را ازطریق یک برنامه در تلفن همراه ارائه میکنند. ویژگیهای این مدل، شامل موارد زیر است:
- هشدارهای تلفن در مورد وجود دود یا مونوکسید کربن، حتی زمانی که در خانه نیستید.
- مصرف باتری کم
- امکان خاموش کردن آلارمها از موبایل
- قابلیت اتصال ازطریق WiFi
کاربرد دتکتور اعلام حریق چیست؟
سرمایهگذاری در سیستم تشخیص حریق مناسب، برای محافظت از جان و دارایی شما بسیار اهمیت دارد.
به نقل از سایت fireprotectiononline «در کشور انگلستان از اکتبر ۲۰۲۲، همه صاحبخانهها و مستاجران باید در هر طبقه از ملک مسکونی، آشکارسازهای دود نصب کرده باشند. مقامات محلی میتوانند تا ۵۰۰۰ پوند جریمه برای صاحبخانههایی که از این مقررات جدید پیروی نمیکنند، اعمال کنند. اماکن تجاری نیز طبق قانون، ملزم به داشتن سیستم ایمنی آتشنشانی هستند.»
تمامی این الزامات تنها به دلیل امنیتی است که دتکتورها برای شما به ارمغان میآورند. بر اساس راهنمای خرید دتکتور اعلام حریق، ازجمله مکانهایی که کاربرد این دستگاهها در آنجا الزامی است، عبارتاند از:
- انبارهای صنعتی
- کارخانههای تولید مواد شیمیایی
- فروشگاههای مواد شیمیایی
- محل ذخیرهسازی سوخت و پمپبنزین
- کارگاههای جوشکاری قوس الکتریکی
- نیروگاهها
- ایستگاههای ترانسفورماتور
- تونلهای زیرزمینی
- فروشگاههای چوب
قیمت دتکتور اعلام حریق چقدر است؟
دتکتورهای اعلام آتش، وسایل ایمنی ضروری هستند که برای تشخیص و هشدار به افراد در مورد دود یا آتش طراحی و تولید میشوند. هرکدام از مدلهای دتکتور که در راهنمای خرید دتکتور معرفی شدند، یکی از عوامل بسیار مهم در تعیین قیمت این محصول هستند. برخی دیگر از این عوامل شامل موارد زیر میشوند:
- منبع تغذیه: بر اساس راهنمای خرید دتکتور اعلام حریق، دتکتورهایی که با باتری کار میکنند، معمولاً قیمت ارزانتری نسبت به مدلهای سیمکشی دارند. همچنین ممکن است برای نصب به متخصص برقکار نیاز نداشته باشند.
- اتصال هوشمند: دتکتورهای دارای فناوری هوشمند که از راه دور قابلکنترل هستند، معمولاً قیمت بالاتری دارند.
- هشدارهای صوتی و تصویری: مدلهای مجهز به آلارمهای بلند و چراغهای چشمکزن، باتوجهبه کارایی بیشتری که در مواقع اضطراری دارند، از قیمت بالاتری نیز برخوردار هستند.
- اتصال متقابل: سیستمهایی که به چند دتکتور اجازه میدهند تا با هم ارتباط برقرار کنند، هزینه کلی را افزایش میدهند. بااینوجود، در راهنمای خرید دتکتور اعلام حریق نمیتوان نادیده گرفت که این دستگاهها ایمنی بیشتری را نیز ارائه میدهند.
کلام آخر
دتکتور باید در هر ساختمان تجاری یا مسکونی وجود داشته باشد؛ زیرا میتواند تا حد زیادی به پیشگیری از آتشسوزی و کاهش هر نوع خسارت مالی یا جانی کمک کند. با استفاده از این دستگاهها، شما میتوانید با خیال راحت بخوابید یا سفر کنید و مطمئن باشید که خانه و جانتان در برابر آتش و مونوکسید کربن با یک زنگ هشدار صوتی محافظت میشود. در راهنمای خرید دتکتور اعلام حریق به انواع، کاربردها و قیمت دتکتورها اشاره شد. با در نظر داشتن این موارد، شما میتوانید با آگاهی بیشتری محصول مناسب خود را انتخاب کرده و اقدام به خرید کنید.
سؤالات متداول
- انواع دتکتور اعلام حریق کداماند؟
همانطور که در راهنمای خرید دتکتور اعلام حریق گفتیم، انواع دتکتورها شامل دتکتورهای دود (یونیزاسیون، فوتوالکتریک، دو سنسور و چندمعیاره)، دتکتورهای مونوکسید کربن و دتکتورهای ترکیبی دود و مونوکسید کربن (هوشمند و معمولی) میشود.
- کاربردهای دتکتور اعلام حریق چیست؟
از مهمترین کاربردهای این دستگاه میتوان به فروشگاههای مواد شیمیایی، ذخیرهسازی و پمپبنزین، کارگاههای جوشکاری قوس الکتریکی، نیروگاهها، ایستگاههای ترانسفورماتور، کارخانههای تولید مواد شیمیایی، تونلهای زیرزمینی، انبارهای صنعتی و فروشگاههای چوب اشاره کرد.
- قیمت دتکتور اعلام حریق چگونه تعیین میشود؟
قیمت این دتکتورها بر اساس عوامل گوناگونی ازجمله نوع، تکنولوژی به کار رفته، نام تجاری، ویژگیها و الزامات نصب به طور قابلتوجهی متفاوت است.