مقاله

طراحی سیستم اعلام حریق| مشاوره، نقشه و استانداردها

طراحی سیستم اعلام حریق| مشاوره، نقشه و استانداردها

۱۴۰۴/۰۲/۲۱

سیستم اعلام حریق نیاز به هماهنگی دقیق با سایر سیستم‌ها، ضوابط و مقررات ساختمانی دارد. درک ضرورت این سیستم‌ هشداردهنده، توجه به جزئیات و رعایت قوانین، ایمنی ساختمان‌ شما را تضمین می‌کند. اگر در مرحله ساخت یا بازطراحی ساختمان خود هستید، طراحی اصولی سیستم اعلام حریق یکی از حیاتی‌ترین اقدامات برای حفظ ایمنی ساکنین و تجهیزات شماست. با مشاوره تخصصی تیم ساتل صنعت، می‌توانید از همان ابتدا یک سیستم هشداردهنده دقیق، استاندارد و منطبق با ضوابط ملی و بین‌المللی طراحی کنید.

استانداردهای طراحی سیستم اعلام حریق

استانداردهای طراحی سیستم اعلام حریق

قبل از هرچیز لازم است ابتدا با هدف اصلی سیستم اعلام حریق آشنا شوید. هدف این سیستم‌ها، ارائه سریع‌ترین هشدار آتش‌سوزی برای به حداقل رساندن تلفات، از زمان شروع آتش‌سوزی تا تشخیص و حضور نیروهای آتش‌نشانی است. تعهد به رعایت استانداردهای جهانی ایمنی، اصلی ضروری است. تمامی محصولات و خدماتی که برای حفاظت دربرابر آتش یا هر عامل خطرزای دیگر خریداری و نصب می‌کنید، باید مطابق با استانداردهای بین‌المللی باشد. (مقاله مرتبط: راهنمای خرید سیستم اعلام حریق)

به نقل از سایت linkedin رایج‌ترین استانداردهای طراحی سیستم اعلام حریق عبارتند از:

  • ضوابط و استانداردهای ملی اعلام حریق و سیگنالینگ (NFPA 72)
  • ضوابط برق ملی (NEC)
  • ضوابط بین‌المللی ساختمان (IBC)

رعایت استانداردهای طراحی تضمین می‌کنند که سیستم اعلام حریق در شرایط بحرانی به‌درستی عمل می‌کند. این ضوابط، الزامات مربوط به سیم‌کشی، عملکرد، محل قرارگیری، مستندسازی، بازرسی و برچسب‌گذاری سیستم‌ را تعیین می‌کنند. علاوه بر این، ضوابط دیگر که ممکن است برای انواع خاص ساختمان‌ها، کاربری‌ها یا خطرات اعمال شوند نیز مشخص می‌شوند. استاندارد BS 5839 سه دسته سیستم اعلام حریق را تعریف می‌کند:

۱- سیستم‌های اعلام حریق رده P- حفاظت از اموال

این نوع سیستم‌ها فقط برای حفاظت از اموال هستند و در دو طبقه‌بندی P1 و P2 قرار می‌گیرند:

  • رده P1 از کل ساختمان محافظت می‌کند.
  • رده P2 فقط برای بخش‌های خاص ساختمان مورداستفاده قرار می‌گیرد و در قسمت‌های مشخصی از ساختمان نصب می‌گردد.

۲- سیستم‌های اعلام حریق رده L – حفاظت از جان

سیستم‌های حفاظت جان به دسته‌های مختلف L1، L2، L3، L4، L5 تقسیم می‌شوند:

  • رده L1 امکان نصب سیستم تشخیص خودکار آتش‌سوزی (AFD) را برای تمام قسمت‌های ساختمان شما فراهم می‌کند.
  • L2، تشخیص خودکار آتش‌سوزی (AFD) را در مناطق پرخطر ساختمان ارائه می‌دهد. این مناطق ممکن است آشپزخانه‌ها، اتاق‌های دیگ بخار، اتاق‌های خواب در معرض خطر، انبارهایی که در برابر آتش مقاوم نیستند و مسیرهای فراری که تحت‌تأثیر دود قرار می‌گیرند، باشند.
  • سیستم تشخیص خودکار آتش‌سوزی (AFD) رده L3، به همراه دستگاه تشخیص دود باید در مسیرهای فرار و در اتاق‌هایی که به مسیرهای فرار باز می‌شوند، نصب شوند.
  • سطح L4، فقط در مسیرهای فرار، تشخیص خودکار آتش (AFD) را ارائه می‌دهد.
  • رده L5 نیز در ساختمانی با میزان ریسک مشخص نصب می‌شود. برای مثال، اگر منطقه‌ای با ریسک بالا وجود داشته باشد، دسته L5/M برای آن مناسب خواهد بود.

۳- سیستم‌های رده M

سیستم اعلام حریق رده M یک سیستم صرفا دستی است که در تمام خروجی‌ها و همچنین راهروهایی که نیاز نیست افراد برای فعال کردن آن بیش از ۴۵ متر پیاده‌روی کنند، نصب می‌شود. رعایت دقیق استانداردها و طراحی مهندسی‌شده، کلید موفقیت در ایجاد یک سیستم اعلام حریق قابل‌اعتماد است. تیم ما با بررسی کامل کاربری فضا، ریسک‌های آتش‌سوزی و مقررات ایمنی، طراحی سیستم اعلام حریق را به‌گونه‌ای انجام می‌دهد که در بحران‌ها، عملکردی بدون نقص داشته باشد. همین حالا برای دریافت طرح اولیه رایگان با ما تماس بگیرید.

نقشه راه طراحی سیستم اعلام حریق

نقشه راه طراحی سیستم اعلام حریق

برای طراحی سیستم اعلام حریق مؤثر و اخذ تاییدیه آتش‌ نشانی، داشتن یک نقشه راه دقیق کمک بسیار زیادی به شما خواهد کرد. این راهنما نقش مهمی در کاهش میزان خطاها و صرفه‌جویی در هزینه و زمان ایفا می‌کند. این مسیر از چند مرحله اساسی زیر تشکیل شده است:

  1. برنامه‌ریزی
  2. ارزیابی ریسک آتش‌سوزی
  3. هماهنگی با افراد مسئول استراتژی آتش‌سوزی ساختمان
  4. هماهنگی سازمان آتش‌نشانی و امداد و نجات محلی
  5. هماهنگی مهندسان مشاور یا مهندسان خدمات ساختمانی و معماران
  6. هماهنگی با مدیر اجرایی بهداشت و ایمنی
  7. هماهنگی با افسر کنترل ساختمان ازسوی مقامات محلی
  8. هماهنگی با بیمه ساختمان
  9. انتخاب نوع سیستم  (براساس انواع سیستم که در بخش استانداردها توضیح دادیم)
  10. طراحی سیستم
  11. برآورد هزینه‌ها
  12. هماهنگی نصاب یا پیمانکار سیستم و نصب
  13. آزمایش سیستم
  14. آموزش کاربران ساختمان
  15. رعایت الزامات نگهداری سیستم

ساختمان‌ها از نظر مهندسی ایمنی دربرابر حریق شامل سه بخش هستند: محفظه‌های آتش، مناطق تشخیص و مناطق هشدار. طراح سیستم اعلام حریق باید اندازه، پیچیدگی و کاربردهای ساختمان و نحوه تشخیص و هشدار را نیز درنظر داشته باشد. طراحی سیستم‌های اعلام حریق معمولاً توسط کدهای ساختمانی تنظیم می‌گردد. در نهایت در طراحی این سیستم باید نکات زیر را مدنظر قرار دهید:

  • تعیین هدف سیستم اعلام حریق ازجمله حفاظت از جان یا مال
  • تخمین زمان معمول حضور تیم آتش‌نشانی، امداد و نجات
  • تخمین زمان‌ فرار ساکنین
  • اقداماتی که باید درصورت آتش‌سوزی انجام شود مانند نجات افراد ناتوان یا کم‌توان
  • رعایت الزامات سرویس و نگهداری سیستم مانند باتری‌های جایگزین برای قطعات بی‌سیم
  • توجه به میزان عکس‌العمل سیستم مثل نداشتن تأخیر در فعال شدن آژیرها

خدمات مشاوره و طراحی سیستم اعلام حریق

طراحی سیستم اعلام حریق

تجربه و تخصص لازم در زمینه سیستم‌های اعلام حریق، به شما در انتخاب بهترین راه‌حل‌ها برای حفاظت از محل زندگی و کارتان کمک می‌کنند. بررسی کامل نیازهای یک محیط‌ خاص، راهکارهای مناسبی را به شما ارائه می‌دهند که بهترین ایمنی و حفاظت ممکن را فراهم می‌کنند.

طراحی سیستم اعلام حریق نیازمند دقت، برنامه‌ریزی و رعایت استانداردهای ایمنی لازم است. برخی از نرم‌افزارهای پیشرفته و دانش فنی به‌روز، سیستم‌هایی که با بهره‌گیری از سنسورهای حساس و دتکتورهای دود، آتش‌سوزی را در سریع‌ترین زمان ممکن تشخیص می‌دهند، طراحی می‌کنند. با دریافت مشاوره دقیق و حرفه‌ای، شما قادر هستید تا بهترین راه‌حل‌ها را برای پروژه طراحی سیستم اعلام حریق خود اتخاذ کنید.

طراحی سیستم‌ اعلام حریق

طراحی سیستم اعلام حریق نباید بر پایه حدس یا تجربه‌های پراکنده انجام شود. یک طراحی دقیق و علمی، ضامن حفظ جان، سرمایه و آرامش شما در شرایط اضطراری است. مشاوران فنی ساتل صنعت با سال‌ها تجربه در طراحی و پیاده‌سازی سیستم‌های ایمنی، همراه مطمئن شما در این مسیر خواهند بود. کافی است همین حالا با ما تماس بگیرید تا مراحل طراحی را حرفه‌ای آغاز کنیم.

سؤالات متداول

  1. نقشه راه طراحی سیستم اعلام حریق شامل چه مراحلی است؟
    طراحی سیستم اعلام حریق شامل مراحل برنامه‌ریزی، ارزیابی ریسک، هماهنگی با مسئولانی مانند آتش‌نشانی، معماران و مهندسان، انتخاب نوع سیستم، طراحی فنی، برآورد هزینه‌ها، نصب، آزمایش، آموزش کاربران و رعایت الزامات نگهداری است.
  2. آیا امکان درخواست طرح‌های سفارشی برای سیستم اعلام حریق وجود دارد؟
    بله. برخی از شرکت‌ها براساس نیازها و الزامات فردی مشتریان خود طرح‌های سفارشی سیستم اعلام حریق را نیز آماده کرده و ارائه می‌دهند.
  3. چرا مطابقت طراحی سیستم اعلام حریق با استاندارهای بین‌المللی ضروری است؟
    استانداردها به دلایل مختلفی مانند حفاظت جانی و مالی، دریافت مجوز رسمی، قابلیت نگهداری آسان‌تر و… تضمین می‌کنند که سیستم اعلام حریق در شرایط بحرانی به‌درستی عمل کرده و ایمنی شما و عزیزانتان را حفظ می‌کند.