مقاله


رایجترین خطاهای سیستم اعلام حریق| تشخیص و رفع سریع
یستم اعلام حریق شامل مجموعهای از دستگاههای الکترونیکی است که بهصورت هماهنگ برای شناسایی تغییرات اکسیژن، هشدار به ساکنان و کمک به کنترل آتش عمل میکنند. اگرچه این سیستمها برای ایمن نگهداشتن شما و کسبوکارتان طراحی شدهاند؛ اما گاهی اوقات روشن شدن ناگهانی آنها به دلیل اتفاقات تصادفی، آزاردهنده است. آشنایی با خطاهای سیستم اعلام حریق بهترین راه برای پیشگیری از مشکلات این چنینی است. با مطالعه این مقاله از ساتل صنعت، با منشأ مشکل سیستم و روشهای رفع آن آشنا شوید.
خطاهای سیستم اعلام حریق را بشناسید
سیستم اعلام حریق نیز مانند هر فناوری دیگری، مشکلاتی به همراه دارد که ممکن است عملکرد آن را مختل کنند. در اینجا برخی از مهمترین خطاهای سیستم اعلام حریق و راهحلهای مدیریت آنها ارائه شده است.
هشدارهای کاذب
یکی از رایجترین خطاهای سیستم اعلام حریق، هشدارهای کاذب است که به دلیل عوامل مختلفی از جمله دودهای ناشی از پختوپز، گردوغبار، بخار آب یا حتی وجود برخی از حشرات رخ میدهند. هشدارهای کاذب نهتنها آزاردهنده هستند، بلکه ممکن است منجر به تخلیه غیرضروری مکان شوند. اما راهحل این مشکل چیست؟ موارد زیر نحوه رفع هشدارهای کاذب را آموزش میدهند:
- تمیز کردن سنسور: گردوغبار از عوامل اصلی تشخیص اشتباه سیستمهای اعلام حریق به شمار میروند؛ بنابراین شما باید سیستم خود را مرتباً با جاروبرقی یا پارچه نرم تمیز کنید تا از تجمع آلودگی در آن جلوگیری شود.
- اجتناب از دود و بخار: دستگاه اعلام حریق را در محلی دور از آشپزخانه یا حمام نصب کنید تا بخار حاصل از پختوپز یا آب حمام منجر به ایجاد هشدار کاذب نشود.
- تعویض باتریهای قدیمی: سطح پایین باتری گاهی اوقات باعث اختلال در عملکرد زنگ هشدار و انتشار سیگنالهای نادرست میشود. برای پیشگیری از این مشکل باید باتریها را حداقل یکبار در سال یا طبق توصیه سازنده تعویض کنید.
- بررسی وجود حشرات: احتمال دارد حشرات در آلارمهای دود لانه کنند و باعث ایجاد اختلال در عملکرد آن شوند. به همین دلیل شما باید دتکتورهای خود را به طور مداوم تمیز کنید تا حشرات درون آن از بین بروند.
عدم فعالسازی
یکی از مشکلات جدیتر زمانی رخ میدهد که سیستم اعلام حریق شما در یک آتشسوزی واقعی فعال نشود. این مورد از خطاهای سیستم اعلام حریق، عواقب فاجعهباری را به دنبال خواهد داشت. زیرا ممکن است زمان واکنش ساکنان ساختمان و خدمات اضطراری را به تأخیر بیندازد و منجر به خسارتهای جبرانناپذیر شود.
دلایل رایج برای عدم فعالسازی آلارم در سیستم اعلام حریق شامل موارد زیر است:
- قطع یا خرابی برق: سیستم اعلام حریق معمولاً با یک باتری پشتیبان به منبع تغذیه اصلی متصل است؛ بنابراین اگر برق قطع شود یا اگر باتری پشتیبان خالی شده باشد، عملکرد سیستم با مشکل مواجه خواهد شد.
- ایرادات سیمکشی: سیمکشی معیوب یا اتصالات شل نیز سیگنال بین آشکارسازها و صفحه کنترل را مختل میکند.
- پنل کنترل معیوب: درصورتیکه پنل کنترلی که سیگنالهای دتکتورها را پردازش میکند، معیوب باشد، سیستم قادر به فعالسازی زنگ هشدار نخواهد بود.
روشهای رفع مشکل فعال سازی سیستم اعلام حریق
اکنون سوال اینجاست که روشهای حل این مشکل چیست؟ برای عیبیابی، شما باید راهکارهای زیر را انجام دهید:
- بررسیهای منظم باتری: شما باید باتری پشتیبان را برای اطمینان از شارژ کامل آن به طور مرتب آزمایش کنید. این کار تضمین میکند که باتری در هنگام قطعی برق قادر به تأمین برق خواهد بود یا نه.
- بررسی سیمکشی: برای بررسی علائم آسیب، سایش یا شل شدن اتصالات، باید سیمکشی را به طور منظم بازرسی کنید. درصورتیکه هر گونه مشکلی در اتصالات وجود داشت، شما باید از یک تکنسین مجرب و متخصص برای رفع آن کمک بگیرید.
- آزمایش کنترل پنل: تست دورهای کنترل پنل با فعال کردن آلارمهای تست، امری ضروری است. با این کار، شما از درست کار کردن سیستم خود مطمئن خواهید شد و اگر پنل پاسخگو نبود، برای تعمیر یا تعویض آن اقدام خواهید کرد. ممکن است تعمیر یا تعویض دستگاه نیاز به خدمات حرفهای و تخصصی داشته باشد؛ بنابراین برای این کار حتماً از افراد باتجربه و ماهر کمک بگیرید. (مقاله مرتبط: راهنمای خرید سیستم اعلام حریق)
هشدار باتری ضعیف
همانطور که در قسمت قبل گفته شد، باتری ضعیف دستگاه یکی از مهمترین دلایل ایجاد خطاهای سیستم اعلام حریق است.
به نقل از سایت Digitize «پیام هشدار Low Battery یا Battery Troubl معمولاً نشان میدهد که باتری پشتیبان سیستم اعلام حریق ضعیف شده است یا نیاز به تعویض دارد.»
این ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که باتری قدیمی یا طبق برنامه تعویض نشده باشد. هنگامی که این پیام هشدار ظاهر میشود، ضروری است برای اطمینان از عملکرد صحیح هشدار حریق، باتری را تعویض کنید.
علاوه بر تعویض باتری، یکی دیگر از روشهای رفع این مشکل، بررسی پایانههای باتری است. با این راهکار، مطمئن خواهید شد که پایانههای باتری تمیز و بدون خوردگی هستند. ترمینالهای آسیبدیده، تماس باتری را ضعیف و مختل میکنند و در عملکرد سیستم تاثیرگذار هستند.
صدای جیرجیر یا بیپ، بدون دلیل واضح
اگر سیستم اعلام حریق شما بدون دلیل واضحی به صدای جیرجیر یا بوق ادامه دهد، احتمالاً برای شما گیجکننده و آزاردهنده خواهد بود. این مشکل اغلب ناشی از خطاهای الکتریکی، مشکلات حسگر یا سیمکشی معیوب است که با کمک روشهای زیر رفع خواهد شد:
- بررسی سیمکشی: سیمکشی معیوب یا آسیبدیده یکی از دلایل صدای بیپ مداوم دستگاه به شمار میرود. برای دتکتورهای دود که سیمکشی شدند، سیمکشی را بررسی کنید تا مطمئن شوید که بهدرستی وصل شده باشند.
- تنظیم مجدد هشدار: گاهی اوقات، تنظیم مجدد زنگ هشدار میتواند مشکل سیستم را حل کند. برای دستورالعملهای خاص بازنشانی بهتر است به دفترچه راهنمای زنگ هشدار مراجعه کنید.
- بررسی مشکلات باتری: اگر زنگ هشدار شما با باتری کار میکند، بررسی باتری ضروری است تا در صورت لزوم آن را تعویض کنید.
درک انواع سیگنالهای پنل اعلام حریق
به منظور شناخت خطاهای سیستم اعلام حریق، لازم است با انواع سیگنال و هشدارهای آن آشنا شوید. سیستم اعلام حریق استاندارد سه سیگنال اصلی دارد که درک تفاوتهای بین آنها برای ایمنی و آمادگی در هنگام بروز مشکلات، مهم است.
۱- سیگنالهای مشکل
سیگنالهای مشکل به شما نشان میدهند که یک مشکل عملیاتی ایجاد شده و باید رفع شود. این سیگنال، معمولاً زرد است و در برخی از سیستمهای اعلام حریق نیز حتی نشان میدهد که مشکل چیست و کجاست. اگر دستگاه اعلام حریق شما به باتری جدید نیاز داشته باشد یا سیم بین باتریها و هشداردهنده قطع شده باشد، سیگنال مشکل را مشاهده خواهید کرد. همچنین سیستمهای اعلام حریق بدون برق نیز قابلیت این را دارند که سیگنال مشکل را منتقل کنند.
ممکن است یک خطای ناشی از طوفان در منطقه شما ازجمله دلایل هشدار سیگنال مشکل باشد که به مدارها آسیب برساند و در نتیجه یک مشکل عملیاتی ایجاد کند. اما مبهمترین دلیل برای این هشدار این است که شما به یک IP صوتی از خطوط مسی سوئیچ کرده باشید. درصورتیکه این سیگنال را میبینید و اخیراً هم آن را تعویض کردهاید، باید با تولیدکننده سیستم خود مشورت کنید.
۲- سیگنالهای هشدار
هنگامی که سیستم یک وضعیت اضطراری را شناسایی میکند که نیاز به توجه فوری شما دارد، سیگنال هشدار فعال میشود. بااینحال، درک این نکته که موقعیتهای خاص ممکن است آلارمهای کاذب ایجاد کنند نیز لازم است. اگر میخواهید سیگنالهای هشدار را به موقع دریافت کنید، اول باید تشخیص دهید چه چیزی ممکن است یک زنگ هشدار اشتباه را به صدا درآورد.
اگر ردیابهای دود سیستم شما قدیمی یا آلوده باشند، کیفیت اکسیژن هوا را بهدرستی ارزیابی نمیکنند. این مسئله به طور ناخواسته زنگ هشدار را فعال خواهد کرد. عدم تعمیر و نگهداری سیستم نیز یکی دیگر از دلایل ایجاد سیگنالهای هشدار کاذب است. یکی دیگر از دلایلی که موجب فعالسازی این هشدار میگردد این است که کسی عمداً آلارم را فعال کند. برای این مواقع، شما میتوانید بهراحتی با نصب درپوشهای ایستگاه، از این کار جلوگیری کنید.
۳- سیگنالهای نظارتی
سیگنالهای نظارتی به شما در مورد مشکلات دستگاههای متصل به سیستم اعلام حریق هشدار میدهند. برای مثال، ممکن است پس از راهاندازی سیستم گرمایشی خود برای اولینبار، سیگنال فعال شود. دتکتورهای مجرای تراکم، رطوبت یا حتی گردوغبار، روی کویلهای گرمایشی حساس هستند و ممکن است به اشتباه سیگنال را فعال کنند. علاوه بر این، سیگنال نظارتی، شما را از مشکلی که در عملکرد نادرست دریچه آبپاش وجود دارد نیز مطلع میکند. این سیگنال، بهصورت بصری با نور زرد نشان داده میشود. اما معمولاً برای تمایز با سیگنالهای مشکل، با یک صدای بیپ سریع نیز همراه است.
کلام آخر
رسیدگی سریع به خطاهای سیستم اعلام حریق باعث جلوگیری از موقعیتهای خطرناک خواهد شد. چه هشدارهای نادرست باشد، چه هشدار باتری کم یا مشکلات مربوط به سیمکشی، با پیروی از نکات ذکرشده و راهحلهای عیبیابی، میتوانید مطمئن شوید که سیستم اعلام حریقتان در زمان لازم بهینه عمل میکند. پس این موضوع را هیچوقت پشت گوش نیندازید و در اولین فرصت به خطاهای سیستم اعلام حریق خانه یا محل کارتان رسیدگی کنید.
سؤالات متداول
- باتری سیستم اعلام حریق هر چند وقت باید تعویض شود؟
کاهش سلامت باتری دستگاه، گاهی اوقات منجر به ایجاد اختلال در عملکرد زنگ هشدار و انتشار سیگنالهای نادرست خواهد شد. برای جلوگیری از این مشکل، شما باید باتریها را حداقل یکبار در سال یا طبق توصیه سازنده دستگاه تعویض کنید. - متداولترین خطاهای سیستم اعلام حریق چیست؟
هشدارهای کاذب، هشدار باتری کم، عدم فعالسازی و صدای جیرجیر یا بیپ دستگاه بدون دلیل واضح، از جمله مهمترین این خطاها به شمار میروند. - رایجترین راهکارهای رفع مشکلات سیستم اعلام حریق چیست؟
تعویض و بررسی باتری، بررسی سیمکشی و اتصالات، تمیز کردن دستگاه و نصب آن در جای مناسب و درنهایت مراجعه به افراد متخصص و حرفهای برای بررسی مشکلات، از بهترین راهکارها برای برطرف کردن آنها است.