مقاله

طراحی و مشاوره ساخت هلی‌ پد| استانداردها+ مراحل اجرا​

طراحی و مشاوره ساخت هلی‌ پد| استانداردها+ مراحل اجرا​

۱۴۰۴/۰۲/۰۹

اگر شما هم جزو علاقه‌مندان به فیلم‌‌های اکشن هستید، احتمالا بارها هلی پد را در چنین فیلم‌هایی دیده‌اید. منظور از هلی پد همان باند فرود اضطراری هلی‌کوپتر روی برج‌ها و ساختمان‌های مرتفع و به طور کلی باندهایی به جز فرودگاه است. درواقع، هلی‌ پد نوعی زیرساخت‌ برای بخش‌های مختلف، از خدمات فوریت‌های پزشکی گرفته تا حمل‌ونقل شرکت‌ها محسوب می‌شود. در ساخت هلی پدها، برای اطمینان از عملکرد ایمن و کارآمد، باید دستورالعمل‌های طراحی و مشاوره ساخت هلی‌ پد با جدیت رعایت شود.

به همین دلیل در این مقاله از ساتل صنعت قصد داریم طراحی و مشاوره ساخت هلی پد را مورد بررسی قرار دهیم. دستورالعمل‌ها و نکاتی که در این مقاله ارائه می‌کنیم جنبه‌های متعددی از پروژه‌های شما را تحت پوشش قرار می‌دهند که هر یک به عملکرد کلی و ایمنی هلی ‌پد کمک خواهند کرد. پس، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

انواع هلی پد و استانداردهای آن‌ها

انواع هلی پد

هلی‌ پدها، مناطقی برای فرود و برخاستن هلیکوپترها و تیلتروتورها هستند. آن‌ها ممکن است شامل زمین‌های باز، پارکینگ‌های ساده و آماده نشده باشند؛ یا مکان‌هایی که خدمات هوایی برنامه‌ریزی‌شده را پشتیبانی می‌کنند و دارای آشیانه‌ها، سوخت و قابلیت‌های تعمیر و نگهداری هواپیماها هستند. اساساً سه نوع هلی پد وجود دارد که به شرح زیر هستند:

هلی پد زمینی یا شهری

این رایج‌ترین نوع هلی پد است که در سراسر جهان به طور گسترده ساخته می‌شود. هلی پد زمینی در بیمارستان‌های بزرگ، انجمن‌ها، سالن‌های رویداد، زمین‌ها و… احداث شده و مورد استفاده سیاست‌مداران مختلف، بازرگانان، افراد مشهور و عموم مردم قرار می‌گیرد. هلی پدهای شهری به‌صورت استراتژیک در قلب شهرها قرار داشته و دسترسی آسان به مناطق تجاری، امکانات پزشکی و سایر مکان‌های کلیدی را فراهم می‌کنند. در ساخت هلی پدهای شهری باید برخی از ملاحظات عملیاتی را مدنظر قرار داد:

  • کاهش نویز: هلی پدهای شهری باید به حداقل رساندن تأثیر نویز در مناطق اطراف خود از طریق فناوری‌های پیشرفته کاهش نویز و محدودیت‌های عملیاتی در ساعات حساس تمرکز داشته باشند.
  • ادغام با حمل‌ونقل زمینی: ادغام یکپارچه با حمل‌و‌نقل زمینی مانند تاکسی و حمل‌و‌نقل عمومی به انتقال راحت مسافران از سکوی هلیکوپتر به مقاصد نهایی آن‌ها کمک می‌کند.

هلی پد روی آب

این نوع دقیقاً در کشتی‌های جنگی، کشتی‌های کروز یا سکوهای اکتشاف نفت در دریا مورد استفاده قرار می‌گیرد. با این‌ حال، فرود بر این هلی‌ پدها بسیار خطرناک است. زیرا در اطراف بدنه‌های آبی سرعت باد بسیار زیاد و ناهموار است. ویژگی‌های اصلی هلی پد روی آب عبارت‌اند از:

  • انعطاف‌پذیری ساختاری
  • سیستم‌های ناوبری پیشرفته
  • سکوهای شناور
  • اهمیت در عملیات دریایی
  • اکتشاف دریایی
  • مأموریت‌های جستجو و نجات
  • پشتیبانی لجستیکی

ملاحظات عملیاتی که برای ساخت هلی پد روی آب باید مورد توجه قرار بگیرند به شرح زیر است:

  • چالش‌های آب‌وهوا: کار روی آب چالش‌های بسیاری را به همراه دارد. ازجمله این چالش‌ها شرایط آب‌وهوایی غیرقابل‌پیش‌بینی مانند بادهای شدید، طوفان‌ و دریای مواج است. هلی پد رو آب باید به سیستم‌های نظارت دقیق آب‌وهوا مجهز باشد.
  • پروتکل‌های واکنش اضطراری: هلی پد روی آب نقش مهمی در واکنش اضطراری دریایی ایفا می‌کند. برای رسیدگی به موقعیت‌های پیش‌بینی‌نشده، ازجمله آتش‌سوزی، اورژانس‌های پزشکی یا خرابی تجهیزات در این نوع هلی پد، پروتکل‌های اضطراری دقیقی مانند روش‌های تخلیه سریع وجود دارند.
  • ظرفیت هلیکوپتر: هلی پدهای روی آب برای اندازه‌ها و انواع مختلف هلیکوپترها از کوچک تا بزرگ مناسب هستند. طراحی و ظرفیت این پروژه‌ها باید باتوجه‌به نیازهای خاص صنعت و نوع عملیات مورد نظر انجام پذیرد.

هلی پد بالای ساختمان‌های مرتفع

این نوع که روی یک ساختمان بلند ساخته می‌شود، خطرناک‌ترین سکوهای هلیکوپتری برای فرود به شمار می‌رود. هلی پد مرتفع برای یک فرار اضطراری یا جلوگیری از ترافیک بسیار کاربردی است. علاوه بر این، برای بهینه‌سازی فضا و استفاده‌های خصوصی و تجاری نیز این روش بهترین گزینه موجود محسوب می‌شود. برای ساخت هلی پد مرتفع شما نیاز ملاحظات عملیاتی زیر دارید:

  • یکپارچگی سازه: اطمینان از یکپارچگی ساختاری ساختمان اهمیت زیادی دارد. زیرا برای ساخت هلی پد مرتفع، شما باید ارزیابی‌های مهندسی دقیق برای پشتیبانی از وزن و تأثیر هلیکوپترها را انجام دهید.
  • هماهنگی مسیر پرواز: هماهنگی با مقامات محلی هوانوردی و سازه‌های مجاور برای ایجاد مسیرهای پرواز ایمن و جلوگیری از موانع در هنگام برخاستن و فرود، باید به‌درستی اجرا گردد.

مراحل طراحی و مشاوره ساخت هلی پد

مراحل ساخت هلی پد

اجرای هر پروژه‌ای نیاز به برنامه‌ریزی و اجرای دقیق از آغاز تا پایان دارد. طراحی و مشاوره ساخت هلی پد شامل یک‌سری استراتژی‌های خاص برای اطمینان از اجرای موفقیت‌آمیز آن است که در ادامه به شرح آن‌ها می‌پردازیم:

۱- نیازسنجی و امکان‌سنجی

هر پروژه با نیازسنجی کامل و مطالعه امکان‌سنجی آغاز می‌گردد. در این مرحله، شما باید نیازهای مشتری را درک کنید، شرایط محیطی در سایت را بسنجید و ملاحظات لجستیکی را انجام دهید. برای انجام این ارزیابی‌ها، باید مقررات هواپیمایی کشور و مشخصات هلیکوپترها را در نظر بگیرید.

۲- طراحی مفهومی و مهندسی

پس از مطالعه امکان‌سنجی، نوبت به این می‌رسد که مهندسان و طراحان طرح‌های مفهومی خلق کنند. در این مرحله، نیازمندی‌ها به برنامه‌های قابل‌اجرا تبدیل می‌شوند. استفاده از نرم‌افزارهای پیشرفته در این زمینه کمک‌کننده است. این نرم‌افزارها، امکان مدل‌سازی عوامل استرس‌زا، اثرات محیطی، اطمینان از انعطاف‌پذیری و انطباق با استانداردهای ساخت‌و‌ساز را برای شما فراهم می‌کنند.

۳- انطباق مقررات و تأییدیه‌ها

گرفتن مجوزهای لازم، امری ضروری است. قبل از شروع طراحی و مشاوره ساخت هلی پد، باید مجوز برنامه‌ریزی را از شورای محلی دریافت کنید. این کار، شامل ارائه طرح‌های دقیق و مستندات لازم است که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • ارزیابی اثرات زیست‌محیطی
  • مطالعات نویز
  • مشورت با طرح توسعه محلی و قوانین منطقه‌بندی

سازمان هواپیمایی دستورالعمل‌های خاص و تا حدودی سخت‌گیرانه مانند اقدامات ایمنی، محدودیت‌های عملیاتی، الزامات روشنایی و استانداردهای طراحی را تعیین می‌کند. پروژه طراحی و مشاوره ساخت هلی پد باید با تمام این قوانین و مقررات منطبق باشد.

۴- انتخاب و طراحی سایت

 به نقل از سایت revonlighting اولین و مهم‌ترین نکته در طراحی سکوی هلی‌کوپتر «مکان» است.

سایت باید عاری از موانعی باشد که در عملیات هلیکوپتر اختلال ایجاد می‌کند. به‌عنوان‌مثال، ساختمان‌های بلند، خطوط برق و دکل‌های ارتباطی اطراف سایت مورد نظر، باید در فاصله ایمن از آن قرار داشته باشند. به همین دلیل در مناطق شهری، یافتن یک مکان مناسب ممکن است چالش‌برانگیز باشد. اما انتخاب یک نقطه با رویکرد و مسیر حرکت روشن بسیار مهم است. برای انتخاب مکان مناسب باید موارد زیر را ارزیابی کنید:

  • توپوگرافی: حصول اطمینان از یک سطح پایدار و هموار
  • نزدیکی: ایجاد تعادل در دسترسی با حداقل اختلال در مناطق مسکونی
  • دسترسی: هم برای وسایل نقلیه هوایی و هم برای وسایل نقلیه زمینی

استانداردهای ساخت هلی پد

۵- شروع ساخت و محاسبه دقیق هزینه‌ها

با در دست داشتن مصوبات، حالا باید متریال مورد نیاز برای ساخت‌وساز را تأمین کنید. برای طراحی و مشاوره ساخت هلی پد، باید روشنایی لازم برای عملیات شبانه، ایمنی کافی برای فرود و ملاحظات لازم برای شرایط باد در نظر گرفته شود. هلی‌ پدها با استفاده از مصالح بادوام مانند آسفالت یا بتن ساخته می‌شوند. هزینه ساخت‌وساز پروژه شما ممکن است بر اساس مواد، نوع طراحی، موقعیت مکانی و سایر موارد متفاوت باشد.

۶- بازرسی و بررسی‌ فاکتورهای ایمنی

قبل از تکمیل پروژه، بازرسی‌های جامع هلی ‌پد را انجام دهید. در اینجا، بازرسی‌ها مواردی مانند یکپارچگی سازه، نورپردازی، سطوح غیرلغزنده و سایر ویژگی‌های مهم را کنترل می‌کنند. این بازرسی تضمین می‌کند که همه چیز طبق برنامه‌ریزی و مقررات ایمنی انجام شده است.

۷- افتتاح پروژه

پس از تکمیل پروژه و تنظیمات نهایی، زمان تحویل پروژه به مشتری فرا می‌رسد. در این مرحله، آموزش به مشتری بسیار ضروری است. شما باید یک راهنمای عملیاتی برای خلبانان و کارکنان زمینی تهیه کنید که تمام پروتکل‌های ایمنی و رویه‌های ارتباطی را پوشش دهد. آموزش به کارکنان در مورد بهره‌برداری و نگهداری از سازه، تضمین می‌کند که مسئولین مربوطه با خیال راحت و کارآمد بتوانند هلی ‌پد را مدیریت کنند.

۸- تعمیر، نگهداری و پشتیبانی مداوم

نباید فراموش کنید که تعمیر و نگهداری، بخش مهمی از مراحل طراحی و مشاوره ساخت هلی پد است. این مرحله با پشتیبانی مداوم، اطمینان از عملکرد طولانی‌مدت و ایمنی را تضمین می‌کند. برای مثال، بازرسی‌های منظم و روکش مجدد یا بررسی روشنایی و ممیزی ایمنی ازجمله این موارد به شمار می‌روند.

کلام آخر

رعایت استانداردها در مراحل طراحی و مشاوره ساخت هلی پد، از آغاز تا مرحله پایانی، تعهد شما به کیفیت ساخت و ایمنی پروژه را تضمین می‌کند. ازطریق برنامه‌ریزی، اجرای دقیق و پشتیبانی مستمر، پروژه شما نه‌تنها به بالاترین استانداردها می‌رسد؛ بلکه از آن‌ها نیز فراتر می‌رود و عملکرد ایده‌آل را برای سال‌های طولانی به ارمغان خواهد آورد. شما می‌توانید به منظور طراحی و مشاوره ساخت هلی پد، از دانش و تجربه متخصصین ساتل صنعت کمک بگیرید و با خاطری آسوده مراحل پروژه خود را پیش ببرید.

سؤالات متداول

  1. بهترین نوع هلی پد کدام است؟
    هلی پد‌ها در سه نوع اصلی هلی پد زمینی، روی آب و در فضای مرتفع ساخته می‌شوند. هر یک از این‌ها دارای ویژگی‌ها، کاربردها و ملاحظات عملیاتی خاص خود هستند که بنا به نیاز و ضرورت، در مکان‌های خاصی احداث می‌گردند.
  2. طراحی و مشاوره ساخت هلی پد شامل چه مراحلی است؟
    مراحل ساخت این پروژه‌ها، به ترتیب شامل نیازسنجی و امکان‌سنجی، طراحی مفهومی و مهندسی، انطباق مقررات و تأییدیه‌ها، انتخاب و طراحی سایت، شروع ساخت و هزینه‌ها، بررسی‌های ایمنی، تحویل به مشتری و در نهایت تعمیر، نگهداری و پشتیبانی است.
  3. هلی پدها از چه مصالحی ساخته می‌شوند؟
    رایج‌ترین متریال برای هلی پدهای زمینی، چمن یا سنگ‌فرش‌های چمن، شن مخلوط و صدف هستند. برای مکان‌های حساس‌تر یا ساختمان‌های مرتفع نیز آسفالت و بتن، بتن و فولاد، آلومینیوم، چوب و کامپوزیت‌ کاربرد دارد.